Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Pokaz sztuki kulinarnej – 28.10.2015r.

To już kolejny raz spotkaliśmy się z Panem Danielem Sielickim z firmy Rational na pokazie kulinarnym. Tym razem rozszerzyliśmy zakres naszej współpracy o część warsztatową, która składała się z dwóch tematów: - pierwszy pn: "Wypiek wyrobów ciastkarskich i piekarskich w piecu konwekcyjno -parowym" - drugi: "Warzywa i ziemniaki na różne sposoby".

Na spotkaniu uczniowie klas: 1tżh, 1pch, 1ku, 1btg wzięli udział w praktycznym doskonaleniu swoich zainteresowań i umiejętności kulinarnych wykorzystując profesjonalny sprzęt kuchenny oraz mogli poczuć nutkę rywalizacji wykazując się talentem kulinarnym w przygotowanym przez Pana Daniela konkursie i mini quizach.

Czytaj więcej:

Warto inwestować w zdrowie swojego dziecka

24 września 2015 r.Urząd Miasta Opola przy współudziale uczniów naszej szkoły, Żłobka Nr 4 w Opolu oraz Gabinetu Dietetycznego Dieta Plus zorganizował warsztaty dla rodziców dzieci żłobkowych ph. „Warto inwestować w zdrowie swojego dziecka”. Przyjęliśmy propozycję współpracy, gdyż jako placówka bardzo dużo działamy w tym zakresie, także pod kątem szkoły promującej zdrowie. Uczniowie klasy 3 kształcący się na technika technologii żywności przygotowali zdrowy poczęstunek dla Rodziców dzieci żłobkowych oraz przykładową rację pokarmową dla dziecka w wieku 1-3 lat. Miała miejsce także prelekcja nt.

Czytaj więcej:

W dzień Tekli będziemy ziemniaki piekli

„W dzień Tekli będziemy ziemniaki piekli” – to polskie przysłowie stało się inspiracją, by w naszej szkole zacząć obchodzić Święto Pieczonego Ziemniaka, przypadające na 24 dzień września. Dzięki finansowemu wsparciu Rady Rodziców i zaangażowaniu uczniów klasy 3 ku i 3 h/ku, wszyscy uczniowie mogli się delektować się różnymi ziemniaczanymi specjałami. Zjedliśmy 25 kilogramów ziemniaków! Największym powodzeniem cieszyły się grule z gzikiem.

Przepis na to danie już niedługo znajdziecie na stronie internetowej szkoły w specjalnej zakładce, którą redagować będzie p. Katarzyna Piskorska. Zapraszamy do wspólnego gotowania i korzystania z naszych sprawdzonych receptur!

SAM PODEJMUJESZ DECYZJĘ

Przy okazji obchodzonego 31 maja ŚWIATOWEGO DNIA BEZ TYTONIU w naszej szkole miało miejsce spotkanie z Koordynatorem Promocji Zdrowia i Oświaty z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu. Spotkanie połączone z prezentacją multimedialną odbyło się pod hasłem ”SAM PODEJMUJESZ DECYZJĘ”. Pani Anna Gawęda-Zielińska poruszała kwestie wciąż palącego (nomen omen) problemu nikotynizmu. Wierzymy, że wiedza pomaga podejmować w życiu słuszne decyzje i pomoże palaczom zerwać z tytoniowym nałogiem.

Program Edukacyjny „Kultura bezpieczeństwa”

Zakończyły się zorganizowane przez naszą Szkołę w roku szkolnym 2014/2015 zajęcia w ramach Programu Edukacyjnego „Kultura bezpieczeństwa” realizowanego wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy w Opolu Program skierowany był m.in. do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, a jego celem było kształtowanie wśród młodzieży szkolnej świadomości zagrożeń występujących w środowisku pracy oraz podniesienie poziomu wiedzy w zakresie prawnej ochrony pracy.

Czytaj więcej:

Pożegnanie klas czwartych

24 kwietnia uroczyście pożegnaliśmy uczniów klas maturalnych. Nagrodzono trud i starania najlepszych uczniów, wręczono listy gratulacyjne rodzicom, uczniowie klas trzecich przygotowali słodką niespodziankę i muzyczne atrakcje, nie zabrakło też poetyckich chwil zadumy nad upływającym czasem i dorosłością. Wszystkim absolwentom życzono powodzenia na egzaminach, lekkiego pióra, twórczego niepokoju, optymizmu , kwitnących kasztanów, przyjaznego uśmiechu dookoła i dużo wiary we własne siły!

Tydzień Języka Francuskiego i Krajów Frankofońskich

Z okazji 20-tych obchodów Tygodnia Języka Francuskiego i Krajów Frankofońskich 20 marca b.r. w naszej szkole odbył się szybki kurs gotowania dla dzieci z Publicznego Przedszkola nr 25. Była to także okazja do integracji z przedstawicielami Instytutu Konfucjusza Politechniki Opolskiej, z którymi współpracujemy. Nouvelle cuisine obejmowało sporządzanie potraw słodkich i wytrawnych. Dzieci angażowały się zarówno w przygotowanie profitrolków, jak i pierożków oraz kulebiaków z ciasta francuskiego.

Czytaj więcej:

GÓRA GROSZA 2014 - WYNIKI

Z przyjemnością zawiadamiamy o finale akcji GÓRA GROSZA! Organizację akcji przeprowadziła klasa I kształcąca się w zawodzie technik obsługi turystycznej. Fundusze zbierane były na pomoc dzieciom wychowującym się poza własną rodziną oraz na dofinansowanie domów dziecka. W akcje włączyły się klasy: 1ATG, 1 HKU, 1TOT, 1HK, 2ATG, 2TOT, 2BTG, 2TŻG, 3TŻH. Największą pulę groszy zgromadziła bezkonkurencyjnie klasa 2TOT!!! Wygrani otrzymują dzień bez kartkówek i odpytywania oraz okolicznościowe dyplomy. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy !!!

POKAZ KULINARNY

W dniu 4.11.2014 r. oraz 2.12.2014 r. w naszej szkole odbyły się PRZEPYSZNE pokazy kulinarne, których tematem były "Podstawowe techniki i metody obróbki cieplnej w piecu konwekcyjnym". Uczniowie klas 1atg, 1btg, 3PC oraz 4tż mieli możliwość poznać i zgłębić wiedzę dotyczącą obróbki termicznej potraw.

Czytaj więcej:

Impreza - Różowe Okulary

Z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą, 14 listopada 2014 r. odbyła się w naszej szkole impreza pod nazwą „Różowe Okulary”, w której brały udział dzieci chore na cukrzycę, wraz z rodzicami i rodzeństwem.

Czytaj więcej:

Strona 7 z 9