Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Święto pieczonego ziemniaka

 

Kolejka ustawiła się zwabiona zapachem pieczonych ziemniaków. Tak to kolejne święto pieczonego ziemniaka w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Uczniowie 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych kroili, piekli, mieszali aby zdążyć na długiej przerwie podać przekąskę z dipem czosnkowym. Korytarz szkoły wypełnił się uczniami i porcje szybko znikały.
Wszystkie działania zostały przeprowadzone w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Podziękowania dla pani Doroty Sękowskiej i pani Alicji Świczewskiej-Koss.

WOJEWÓDZKI DZIEŃ SZEFA KUCHNI

Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie. Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który przypada 20. października został zainaugurowany w 2004 r. przez Billa Gallaghera. Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej.

Czytaj więcej:

14 października 2021 r. - Dzień Edukacji Narodowej

Najcenniejszym i najtrwalszym podarunkiem jaki można dać dziecku – jest wykształcenie. Pragniemy, aby nie zabrakło Wam zapału do kształtowania naszej osobowości, abyście uczyli nas pokonywania zła i kierowania się w życiu dobrem. Potrzebne są nam wzorce i Wy drodzy nauczyciele jesteście takimi wzorcami.

W podziękowaniu za trud włożony w nasza edukację, Samorząd Uczniowski w imieniu wszystkich uczniów pragnie złożyć najserdeczniejsze życzenia Dyrekcji, Nauczycielom, Pracownikom szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej.

Samorząd Uczniowski wraz z Opiekunami.

Warsztaty kulinarne „Kuchnia śląska w nowoczesnej odsłonie” – 27.09.2021 r.

Projekt Eduko Bardzo Młoda Kultura 2019-2021 ,,Historia Śląska odkuchni” zawitał do pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Korytarzeszkoły wypełniły wspaniałe aromaty. Uczniowie Branżowej Szkoły 1 stopnia w zawodzie kucharz z klasy 2 i 3 kroili, 2 i 3 mieszali, prażyli, wakowali, piekli, porcjowali itd… A wszystko to podczas warsztatów kulinarnych „Kuchnia śląska w nowoczesnej odsłonie”, które poprowadził absolwent szkoły Patryk Buchta właściciel Pracowni Smaków w Jełowej. Podczas 4 godzin kucharz wygłosił prelekcję i zaprezentował4 potrawy kuchni śląskiej z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej m.in. ciekłego azotu do zamrożenia masy dyniowo-kremowej.

Czytaj więcej:

SAMORZĄD UCZNIOWSKI OGŁASZA:

W drugiej połowie listopada 2021 r. odbędą się w naszej szkole wybory przewodniczącego lub przewodniczącej ZSZNr 4.
Kandydaci mogą zgłaszać się do 15 października – sami czy też przez komitety klasowe – do opiekunów SU Patrycji Mazurkiewicz i Joanny Gamroth.
Zapraszamy wszystkie osoby energiczne i pełne zapału, z dobrymi wynikami w nauce i dobrą frekwencją, które chcą zaangażować się w życie społeczności szkolnej.

Prelekcja historyczna ,,Historia jednego zdjęcia- polowa kuchnia powstańcza,,.

Realizujemy kolejne działanie w projekcie ,,Historia Śląska od kuchni,,. Zapraszamy uczniów wraz z nauczycielem. Informacje u koordynatora projektu Alicji Świczewskiej-Koss

Plakat

Akcja „Prześlij przepis” łączy pokolenia i kultywuje tradycje.

W Zespole Szkół Zawodowych nr 4 realizujemy projekt „Historia Śląska od kuchni” i razem z uczniami szkoły zbieramy śląskie przepisy. W domach od lat przygotowywane są potrawy z regionu Śląska Opolskiego. Zachęcamy rodziców, dziadków do przyłączenia się do akcji. Poszukajcie w rodzinach i podzielcie się recepturami, dołączcie zdjęcie. Zaglądajcie na instagram szkoły-tam będziemy głosować na najlepszy przepis. Przyznamy nagrody.Przepisy zostaną wydane w „Przepiśniku śląskim”. Czekam do końca września. Koordynator projektu Alicja Świczewska-Koss

Historia Śląska od kuchni

 

Rozpoczynamy rekrutację do grupy projektowej. Zapraszamy uczniów i uczennice Branżowej Szkoły I stopnia nr 1 w zawodzie kucharz w wieku 16-19 lat. Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia przyjmuje koordynator projektu Alicja Świczewska-Koss.

Historia Śląska od kuchni

Szczepienia dla uczniów i rodziców

 

W związku z wyznaczeniem 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SPZOZ w Opolu przy ul. Wróblewskiego 46, jako podmiotu wykonującego szczepienia p/COVID, Dyrekcja Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu informuje wszystkich chętnych uczniów i ich rodziców o możliwości rejestracji pod nr 533-352-384 na w/w szczepienia preparatem Pfizer.
Szczepienie rozpocznie się już 1 września 2021 r. w godzinach 9.00-12.00

Szczepienia uczniów w wieku 12- 18 lat. Rekomendacje dla rodziców.

Szczepienia uczniów w wieku 12- 18 lat. Rekomendacje dla szkół i placówek.

Szkoła Letnia UO

 

Zaproszenie

Plan zajęć

Ulotka

Strona 1 z 25

CWAG Włącz duży kontrast