Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Nasza Szkoła w Akademii Kulinarnej

W wrześniowym wydaniu Akademii Kulinarnej ukazał się artykuł o warsztatach organizowanych przez firmę Tom-Gast w szkołach, które wygrały ogłoszony przez firmę konkurs. Mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole pana Roberta Głydę w roku szkolnym 2015/2016 i uczestniczyć w prowadzonych przez niego warsztatach kulinarnych.

 

Czytaj więcej:

Dzień pieczonego ziemniaka

12 października 2016 r. zaproszono nauczycieli oraz wszystkich uczniów naszej szkoły na degustację potraw z okazji dnia pieczonego ziemniaka . Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali aromatyczną zupę krem z dyni z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i cząstek pieczonego ziemniaka w ziołach. Konsumpcja odbyła się w czasie długiej przerwy. Okazało się, że zupa z dyni była spożywana pierwszy raz i znalazła liczne grono wielbicieli. Cieszymy się, że udało nam się rozpropagować to cenne warzywo. Impreza odbywa się po raz drugi i stała się ważnym punktem w kalendarzu roku szkolnego.

Czytaj więcej:

Dzień Edukacji Narodowej. Ślubowanie klas pierwszych. Diamentowe Czwórki

W dniu 13 października świętowaliśmy w naszej szkole Dzień Edukacji Narodowej potocznie zwanym Dniem Nauczyciela. Krótki program artystyczny przygotowany przez klasę 2 THO ("pod kierownictwem" p. Marty Czochary i p. Marii Warzechy) uświetniły występy naszych utalentowanych uczennic Malwiny Papiewis oraz Natalii Juchy, a wszystkiemu towarzyszyła nastrojowa prezentacja z życzeniami dla nauczycieli przygotowana przez uczniów klasy 2 Ku.

Czytaj więcej:

Uroczyste otwarcie bazy rekreacyjno-sportowej

 

13 października 2016 r. o godz. 11.00 odbyło się uroczyste otwarcie bazy rekreacyjno-sportowej powstałej ze środków Budżetu Obywatelskiego.

 

 

Program wspierania edukacji uzdolnionych uczniów szkół Miasta Opola

Na naszej stronie internetowej w zakładce „DLA UCZNIÓW” – „STYPENDIA ”oraz na stronie internetowej www.oswiata.opole.pl/opolskie-orly/program-wspierania-edukacji-uzdolnionych-uczniow-szkol-miasta-opola dostępny jest Program wspierania edukacji uzdolnionych uczniów szkół Miasta Opola

Czytaj więcej:

Kursy zawodowe - zmiana planu

Słuchacze i nauczyciele prowadzący kwalifikacyjne kursy zawodowe - zmiana planu zajęć. Szczegóły w zakładce: Kursy zawodowe

WYPRAWKA SZKOLNA 2016

Rządowy program pomocy uczniom w 2016 roku – „Wyprawka szkolna” W roku szkolnym 2016/2017 kontynuowana będzie realizacja Rządowego programu pomocy uczniom w formie dofinansowania zakupu podręczników oraz materiałów edukacyjnych - „Wyprawka szkolna”. Rada Ministrów przygotowała projekt rozporządzenia, które określa formę pomocy oraz osoby uprawnione do dofinansowania do podręczników w ramach programu „Wyprawka szkolna”. Projekt rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy finansowej uczniom na zakup podręczników i materiałów edukacyjnych określa warunki udzielania pomocy w formie dofinansowania zakupu podręczników do kształcenia ogólnego, w tym do kształcenia specjalnego, lub do kształcenia w zawodach dla uczniów:

Czytaj więcej:

Moja Konstytucja

W ramach Tygodnia Konstytucyjnego organizowanego przez Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy, pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Obywatelskich, w piątek 3 czerwca 2016r. odbyło się spotkanie uczniów Publicznego Technikum nr 2 z radcą prawnym Panią Martyna Janikowską oraz Panią Alicją Kasztą z Kancelarii Radców Prawnych Kaszta & Janikowska. Przeprowadziły one zajęcia dotyczące znaczenia Konstytucji w życiu obywateli, w interesujący sposób pokazały, że problematyka konstytucyjna ma bezpośredni wpływ na codzienne życie każdego z nas.

Warsztaty gastronomiczne

20 Maja 2016 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty gastronomiczne, w których uczestniczyli uczniowie kl.3 b TG i 3 a TG. Warsztaty zorganizowane były przez firmę TOM-GAST i były nagrodą wygraną w konkursie dla nauczycieli szkół gastronomicznych ogłoszonym w miesięczniku Akademia Kulinarna. Poprowadził je, wprowadzając młodzież w tajniki nowoczesnej kuchni, Pan Robert Głyda. Warsztaty były bardzo interesujące i okazały się ciekawą formą przedstawienia nowości w sztuce kulinarnej i urządzeniach gastronomicznych.

Światowy Dzień bez Tytoniu

Corocznie, począwszy od 1987 roku - 31 maja - obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Realizowana akcja jest częścią programu Europy wolnej od dymu tytoniowego, który został przyjęty na Konferencji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Podstawowym celem podejmowanych działań jest zwrócenie uwagi na aspekty zdrowotne, społeczne, ekonomiczne palenia tytoniu.

Nasza Szkoła postanowiła włączyć się do obchodów Światowego Dnia bez Tytoniu i z tej okazji wysłać „ŻYWEGO SMS-a” w postaci wspólnego zdjęcia uczniów kilku klas naszej szkoły do tych wszystkich, którzy jeszcze nie są przekonani o zgubnych skutkach używania tytoniu.

Czytaj więcej:

Strona 4 z 9