Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Dekorowanie pierników świątecznych to świetna zabawa!

3 grudnia 2018 r. dzieci z Publicznego Przedszkola nr 24 w Opolu zostały zaproszone do naszej szkoły na warsztaty kulinarne pt. "Pieczenie i dekorowanie świątecznych pierników". Tym razem to uczniowie z klasy 3atg wystąpili w roli nauczycieli. Uczniowie przekazali przedszkolakom tajniki sporządzenia i wałkowania ciasta. Dzieci z wielką radością wycinały foremkami świąteczne kształty.

Czytaj więcej:

LEKCJE Z MISTRZEM KULINARNYM ROBERTEM SOWĄ

W dniu 20.11.2018 r. w naszej szkole gościł bardzo znany i doceniany autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej – Robert Sowa wraz z ekipą kucharzy – K. Baranowskim oraz K. Kornaszewskim, którzy wspólnie poprowadzili Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”. Inicjatorem spotkania a zarazem sponsorem była firma Prymat, na czele z koordynatorem ds. marketingu p. F. Lato.

Czytaj więcej:

WYNIKI TURNIEJU SIATKARSKIEGO W DNIU 28 XI 2018 ROKU

 

TUNIEJ TRÓJEK SIATKARSKICH W dniu 28 XI 2018 roku w naszej szkole na sali gimnastycznej odbyły się eliminacje Trójek Siatkarskich do Turnieju Mikołajkowego. W rozgrywkach brało udział 8 drużyn. Rozegrano 14 meczy w systemie każdy z każdym. To nie koniec emocji. Finały zostaną rozegrane w dniu 6 XII 2018.W tym dniu zmierzy się ze sobą 6 najlepszych drużyn. Poniżej fotki z rozgrywek. Ze sportowym pozdrowieniem A.Maciąg, V.Polak

Czytaj więcej:

IV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich

15.11.2018 uczniowie Technikum Handlowego wzięli udział w eliminacjach okręgowych w Brzegu w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich. Wyniki z tego etapu zostaną ogłoszone w dn. 29.11.2018 . Trzymamy kciuki za powodzenie !!!

 

 

„Przygotowanie do kariery”

„Przygotowanie do kariery” - to warsztaty prowadzone przez Roberta Sowę, organizowane we współpracy z firmą Prymat. Podczas spotkań młodzi adepci sztuki kulinarnej dowiedzą się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw. Wiedzę na ten temat uczniowie zdobywają od samego Roberta Sowy, jednego z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, znanego restauratora oraz osobowości medialnej.

Formuła warsztatów: 20.11.2018 r

O godzinie 9:00 zaczynamy pierwszą turę warsztatów. Uczniowie wraz z Robertem Sową i 2 szefami kuchni przygotowują w podgrupach trzy dania. W tegorocznej edycji są to:
- zupa hiszpańska z chorizo, oliwkami i kolendrą
- pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami
- kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.

Czytaj więcej:

Finał zbiórki darów dla podopiecznych Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami!

W dniu 15.11.2018 zostały przekazane dary dla podopiecznych Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Opolu, które były zbierane w ramach akcji „Październik miesiącem zwierząt”. W tym roku udało się zebrać ponad 200kg karmy, w tym karmy specjalistycznej, koce oraz zabawki. Do tego sukcesu u przyczynili się oprócz bezpośrednich ofiarodawców uczniowie,którzy przygotowali, sprzedawali i kupowali ciasteczka w kształcie zwierzaków oraz nauczyciele prowadzący zbiórkę. Dodatkowo sklep zoologiczny Maxi Zoo w Opolu również wsparł naszą inicjatywę, za co bardzo dziękujemy. Mamy nadzieję, że kolejne zbiórki dla zwierzaków również odniosą sukces.

100-lecie odzyskania niepodległości

9 listopada uroczystą akademią uczczono w naszej szkole Narodowe Święto Niepodległości – najważniejsze ze świąt dla wszystkich Polaków. Uczniowie w swoim wystąpieniu przypomnieli zebranym w jakich okolicznościach, po 123 latach zaborów – niewoli naznaczonej walką, cierpieniem i wysiłkiem wielu pokoleń – nasz kraj odzyskał wolność i suwerenność.

Czytaj więcej:

31 października 2018 r.- DZIEŃ PIECZONEGO ZIEMNIAKA

31 października 2018 r. zaproszono wszystkich uczniów, grono pedagogiczne oraz pracowników szkoły.na degustację potraw z okazji 4. edycji ,,Dnia pieczonego ziemniaka.” Uczniowie klas 3 technikum gastronomicznego i 2. klasy kucharskiej przygotowali poczęstunek pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej Katarzyny Piskorskiej, Joanny Pater, Alicji Świczewskiej-Koss. Konsumpcja odbyła się w czasie długiej przerwy. Delikatny smak aromatycznej zupy krem z ziemniaków z dodatkiem pieczonej dyni i prażonych nasion słonecznika wszystkim bardzo smakował. Czekamy na kolejny edycję i ciekawy pomysł na potrawę z ziemniaków.

ILE WAŻY ŚW. MIKOŁAJ

Zapraszamy wszystkich uczniów oraz pracowników szkoły do udziału w akcji "Ile waży Św. Mikołaj". To już III edycja charytatywnego konkursu organizowanego przez Fundację Szczęśliwe Dzieciństwo. Konkurs polega na zebraniu bilonu o jak największej wadze w okresie trwania konkursu. Zebrany bilon posłuży do zważenia św. Mikołaja podczas V ORSZAKU ŚW. MIKOŁAJA w Lublinie, który wyruszy 9 grudnia. Zapraszamy.

Czytaj więcej:

Światowy Dzień Oszczędzania

W dniu 31 października społeczność międzynarodowa obchodzi Światowy Dzień Oszczędzania. W związku z tym, w ostatnich dniach października w wielu krajach są prowadzone akcje edukacyjne uświadamiające opinii publicznej, jak ważne dla sytuacji życiowej jest oszczędne gospodarowanie pieniędzmi. Jest to jedna z najstarszych inicjatyw edukacyjnych na świecie, jej inicjatorami w 1929 roku byli przedstawiciele największych europejskich banków.

Czytaj więcej:

Strona 3 z 17