W ramach upowszechniania projektu „Mobilność zawodowa nauczycieli gwarancją rozwoju szkoły” zorganizowałam lekcję otwartą. W związku z tym, że zbiegło się to z okresem przedświątecznym, lekcja miała takowy charakter i tematykę przewodnią. Udział w projekcie to przede wszystkim podniesienie kompetencji językowych, ale jako nauczyciel przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej, zgłębiałam także tradycje kulinarne Irlandii oraz charakterystyczne dla niej wypieki i desery. Jako uczestnik projektu pragnący podzielić się doświadczeniami, chciałam zainteresować młodzież kuchnią innych narodów, co jest elementem podstawy programowej, ale jednocześnie ubogacić ją w wiedzę praktyczną.
Młodzież chętnie przybyła na zajęcia i zaangażowała się w sporządzanie wypieków nie tylko o podłożu irlandzkim, ale także niemieckich. Efekt finalny zadowolił zarówno sporządzających, jak i degustujących. To było smaczne upowszechnianie projektu. Dla chętnych możliwośc samodzielnego wypieku w warunkach domowych- zachęcamy do zapoznania się z recepturami.