Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

KOLEJNA WYCIECZKA ZAWODOWA ZA NAMI 23.03.2023 r.

Uczniowie klasy 1 technikum hotelarskiego i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość zapoznania się z zakresem usług gastronomicznych i hotelarskich świadczonych przez hotel De Silva****oraz Mercure***. Niepowtarzalny wystrój wnętrz hoteli tworzą klimat umożliwiając organizację imprez i wydarzeń korporacyjnych czy rodzinnych. Wysoki poziom obsługi, oferowane menu sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Uczniowie przekonali się o tym, degustując deser przygotowany przez pracowników kuchni restauracji hotelowej.

Wycieczka przedmiotowa do Polaris Industries!

We wtorek 14.03.2023 uczniowie klasy 1H_E (technik handlowiec) i 3psw (magazynier logistyk) wraz z opiekunem Patrycją Mazurkiewicz, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do firmy Polaris, która mieści się w Opolu. Polaris Industries to koncern specjalizujący się w produkcji quadów i motocykli. Firma jest światowym liderem wśród producentów quadów, a na polskim rynku działa od 2014r. Dzięki uprzejmości Pani Pauliny Zarwańskiej pracownika działu HR, nasza młodzież mogła zobaczyć jak działa jedyna w Europie fabryka amerykańskiego koncernu Polarisa. Swoją wizytę rozpoczęliśmy od krótkiego szkolenia bhp jak poruszać się po zakładzie, następnie Pan Andrzej Cabała- lider oprowadził nas po całej fabryce. Młodzież miała okazje zobaczyć jak wygląda produkcja, obejrzeć maszyny i roboty na liniach montażowych, zapoznać się ze sposobami składowania i urządzeniami wykorzystywanymi w magazynie, oraz zwrócić uwagę na wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa w firmie. Jednym z ostatnich etapów wycieczki, była wizyta w sali konferencyjnej Bydgoszcz gdzie uczniowie, dowiedzieli się jak wyglada proces rekrutacyjny, na jakie umiejętności potencjalnych kandydatów stawia firma oraz jakie benefity oferuje Polaris. Na wszystkich uczestnikach wycieczki, ogromne wrażenie wywarł efekt końcowy – czyli to jak wyglądają gotowe quady i motocykle, które trafiają do sprzedaży. Imponujący był również fakt, że większość z wykorzystywanych części jest produkowana na miejscu w Opolu. Wszystkim pracownikom zaangażowanym w organizacje naszej wycieczki serdecznie dziękujemy.

Czytaj więcej:

Wycieczka przedmiotowa klasy 3Pżh do zakładu ZOTT w Opolu.

W dniu 02.03.2023r. uczennice z kierunku technik technologii żywności wraz z opiekunem w ramach wycieczki przedmiotowej do firmy ZOTT miały możliwość zapoznać się z technologią przetwórstwa mlecznego. Stosując się do wymaganych na terenie zakładu systemów bezpieczeństwa żywności, ubrane w ochronne stroje rozpoczęłyśmy około 2h zwiedzanie zakładu pod przewodnictwem kierownika produkcji, który przekazywał nam jak produkowane są produkty ZOTT, w tym np. jogurty, desery z uwzględnieniem standardów higieny i bezpieczeństwa oraz procedur kontroli jakości.

Czytaj więcej:

Gra planszowa Oil City

Grupa handlowa z klasy 3pżh oraz sprzedawcy z klasy 2psw wzięli udział w grupowej grze planszowej Oil City organizowanej przez MBP w Opolu. Uczestnicy inwestowali, zarządzali ryzykiem i zarabiali lub tracili krocie wcielając się w autentyczne postaci przedsiębiorców. Oprócz świetnej zabawy i dużych emocji uczniowie ćwiczyli logiczne myślenie, planowanie, współpracę i działanie w warunkach gwałtownych zmian cen surowców.

1 tg w restauracji "Zagłoba"

Uczniowie 1 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, razem z p. Joanną Pater oraz p. Alicją Świczewską-Koss, uczestniczyli w wycieczce zawodowej do restauracji "Zagłoba" w Opolu. Młodzież pod fachową opieką szefowej kuchni miała możliwość zobaczenia pomieszczeń kuchni wraz z pokazem działania urządzeń do obróbki wstępnej. Właściciel restauracji, p. Paweł Oborski, ugościł nas pysznym żurkiem z jajkiem i poczęstował chlebem, który jest wypiekany przez pracowników na miejscu. Uczniowie zapoznali się z historią i profilem działalności restauracji. Grupie spodobał się wystrój sal oraz otoczenie zakładu. Bardzo dziękujemy za możliwość odwiedzenia być może przyszłego miejsca praktyki.

Pokaz robienia sushi

W dniach 2 i 4 listopada klasy 1 technik technologii żywności oraz 2 technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w pokazie robienia sushi. Odbył się on w restauracji Seii Sushi w Opolu i poprowadzony był przez samego właściciela, doświadczonego i komunikatywnego mastera sushi. Uczniowie zostali zapoznani ze sposobem prowadzenia restauracji, jej organizacją oraz dobrymi stronami takiego przedsięwzięcia, ale i minusami. Następnie poznali surowce do zrobienia sushi, ich pochodzenie, smak, rodzaje i etiologię nazewnictwa. Z uwagą przypatrywali się poszczególnym etapom sporządzania sushi, które następnie degustowali. Warto było zorganizować wycieczkę zawodoznawczą dla uczniów, którzy wykazali tak duże zainteresowanie i potrafili zachować się w restauracji. Dla niektórych było to pierwsze zetknięcie z sushi i jedzeniem pałeczkami, ale był też uczeń, który samodzielnie robił je już w domu. Uczniowie docenili jakość degustowanych "rolek" , zaangażowanie mastera sushi oraz klimat i wystrój odwiedzonej restauracji. Nauczycielki K. Piskorska i M. Makos nie kryły dumy z postawy swoich podopiecznych.

Strona 2 z 12

Patron szkoły

CWAG Włącz duży kontrast