Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Wycieczka przedmiotowa klasy 3Pżh do zakładu ZOTT w Opolu.

W dniu 02.03.2023r. uczennice z kierunku technik technologii żywności wraz z opiekunem w ramach wycieczki przedmiotowej do firmy ZOTT miały możliwość zapoznać się z technologią przetwórstwa mlecznego. Stosując się do wymaganych na terenie zakładu systemów bezpieczeństwa żywności, ubrane w ochronne stroje rozpoczęłyśmy około 2h zwiedzanie zakładu pod przewodnictwem kierownika produkcji, który przekazywał nam jak produkowane są produkty ZOTT, w tym np. jogurty, desery z uwzględnieniem standardów higieny i bezpieczeństwa oraz procedur kontroli jakości.

 

 

Dowiedziałyśmy się o każdym etapie procesu produkcyjnego, od przyjęcia surowców, przez mieszanie, dojrzewanie, rozlewanie, aż do dystrybucji gotowych produktów, gdzie zapoznano nas również z procedurami stosowanymi podczas magazynowania. Zaprezentowano nam różne maszyny i urządzenia w stosowanych liniach technologicznych, np. tanki, dojrzewalniki, detektory metalu, roboty do pakowania gotowych wyrobów, pakowarki z systemami dezynfekcji opakowań. Poznałyśmy także kilka informacji nt. technicznych parametrów urządzeń, np. wydajność, pojemność maszyn. Zwiedziłyśmy również miejsce, w którym steruje się zautomatyzowanym procesem produkcji. W drugiej części naszej wycieczki miałyśmy możliwość obejrzeć laboratorium, gdzie każdego dnia wykonuje się wiele analiz mikrobiologicznych, fizykochemicznych, przeprowadza próby długości terminu ważności, czy sensorycznie bada wyroby gotowe. Pani kierownik laboratorium oprowadziła nas po wszystkich jego częściach, w których zobaczyłyśmy najnowocześniejszy sprzęt laboratoryjny do analiz. Po wycieczce zostałyśmy zaproszone do degustacji różnych produktów ZOTT, w czasie której wymieniłyśmy nasze wrażenia po zwiedzaniu. Będąc na terenie zakładu skorzystałyśmy również z zakupu produktów ZOTT w przyzakładowym sklepie. Opiekun wycieczki, p. E. Filipowicz i uczennice klasy 3Pżh bardzo dziękują firmie ZOTT za miło spędzony czas.

Patron szkoły

CWAG Włącz duży kontrast