Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI z elementami BIOTECHNOLOGII

Jeżeli jesteś pasjonatem zdrowego odżywania się, interesuje Cię smaczne, wartościowe i jednocześnie efektowne przygotowywanie potraw, to kierunek stworzony dla Ciebie!

Nauczymy Cię:

  • tworzyć wyroby cukiernicze według receptur i własnych pomysłów,
  • opracowywać nowe receptury, instrukcje technologiczne, normy produktów spożywczych,
  • organizować i nadzorować proces wytwarzania produktów żywnościowych,
  • analizować produkty spożywcze pod względem zawartości składników pokarmowych,
  • kontrolować jakość surowców i gotowych produktów,
  • uczestniczyć w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.

 

Na absolwentów Publicznego Technikum nr 2 kształcącego w zawodzie: TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI z elementami BIOTECHNOLOGIIczekają atrakcyjne miejsca pracy:

  • w laboratoriach w przemysłu spożywczego,
  • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • w zakładach przemysłu cukierniczego i w cukierniach,
  • w hotelach, sanatoriach i szpitalach,
  • w pracowniach analitycznych,
  • w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego.

Kwalifikacje zawodowe i egzaminy:
Kwalifikacja T.2. Produkcja wyrobów cukierniczych – egzamin zawodowy koniec klasy III
Kwalifikacja T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych – egzamin zawodowy połowa klasy IV

 

Pobierz ulotkę