- Szczegóły
- Utworzono: niedziela, 02, marzec 2014 15:42
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Innowacje:
- food design – projektowanie wyrobów cukierniczych
- żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna
Jeżeli jesteś pasjonatem zdrowego odżywania się, interesuje Cię smaczne, wartościowe i jednocześnie efektowne przygotowywanie potraw, to kierunek stworzony dla Ciebie!
Nauczymy Cię:
- tworzyć wyroby cukiernicze według receptur i własnych pomysłów,
- opracowywać nowe receptury, instrukcje technologiczne, normy produktów spożywczych,
- organizować i nadzorować proces wytwarzania produktów żywnościowych,
- analizować produkty spożywcze pod względem zawartości składników pokarmowych,
- kontrolować jakość surowców i gotowych produktów,
- uczestniczyć w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.
Na absolwentów Publicznego Technikum nr 2 kształcącego w zawodzie: TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI czekają atrakcyjne miejsca pracy:
- w laboratoriach w przemysłu spożywczego,
- na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
- w zakładach przemysłu cukierniczego i w cukierniach,
- w hotelach, sanatoriach i szpitalach,
- w pracowniach analitycznych,
- w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego.