W jego obchodach znalazły się prezentacje dotyczące produkcji chleba, prelekcje na temat zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie, pokaz wykonania ciasta chlebowego, wystawa różnych zbóż, ziaren zbóż oraz produkowanych z nich mąk.
Największą popularnością cieszyła się oczywiście degustacja upieczonego przez młodzież klas gastronomicznych oraz gimnazjalistów chleba i bułek z różnymi dodatkami –pastami czy masełkami smakowymi. Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że dobre pieczywo nie potrzebuje żadnych dodatków.
Wszystkie działania zrealizowane podczas "Tygodnia Chleba na Zakwasie w Szkole 2011" miały na celu przywrócenie dawnych tradycji związanych z wypiekiem chleba oraz ukazanie znaczenia spożywania chleba - szczególnie na zakwasie - w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Czym więc jest zakwas?
Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, który został wynaleziony prawdopodobnie w Egipcie około 2000 lat p.n.e. Zakwas otrzymuje się z żytniej lub pszennej mąki (najlepiej razowej) i wody. Mąkę zalewa się wodą, przykrywa ściereczką i czeka, aż dojdzie do procesu fermentacji. Proste? Proste i zdrowe, ponieważ kwas mlekowy, który znajduje się w zakwasie, wzmacnia odporność i reguluje pracę układu trawiennego. Mówi się, że zakwas jest wspólnotą różnych maleńkich żyjątek, które są od siebie wzajemnie zależne i chronią się nawzajem. Takie wspólnoty występują w naszym otoczeniu często, i w dużych ilościach, np. w serze, kefirze, kapuście kiszonej itd.