WSPÓŁPRACA Z PG nr 8
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 25, marzec 2014 09:11
Współpraca ZSZ nr 4 z PG 8 istnieje od października 2011roku, czyli od czasu, kiedy obie szkoły po raz pierwszy włączyły się do ogólnopolskiej kampanii mającej na celu promowanie naturalnej żywności: uczestniczą w warsztatach wypieku różnego rodzaju pieczywa i sporządzania do niego zdrowych dodatków z nieprzetworzonych surowców.
Na spotkaniu szkolnych koordynatorów promocji zdrowia zainspirowanych apelem Fundacji „Dobre Życie” zaplanowano organizację i przebieg "Tygodnia Chleba Żytniego w szkole". W realizację projektu włączono uczniów obu szkoły. Zaproszono do współpracy przychylną piekarnię słynącą z wypieku pieczywa na zakwasie.
Patronat nad kampanią objęło MEN oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Koordynatorami akcji w naszej szkole od początku są Joanna Pater oraz Magdalena Makos. Jej celem jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie świadomości konsu¬mentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi meto¬dami, a także wpływanie na jakość chleba na rynku.
Kampania jest pretekstem i okazją do zaintere¬sowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie. Z uwagi na drastyczny spadek spożycia chleba szczególny akcent kładziemy na jego walory od¬żywcze i zdrowotne, podkreślamy rolę błonnika, zawartego w chlebie z mąki z pełnego przemiału, wskazujemy, że w piramidzie żywieniowej produkty zbożowe są najważniejszym składnikiem na¬szej diety, są jej podstawą. Zachęcamy, aby ten wzorzec był wcielany w życie.
Warsztaty carvingu
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 24, marzec 2014 07:59
21 marca 2014r. w naszej szkole odbyły się warsztaty carvingu zorganizowane dla grupy uczniów Publicznego Gimnazjum nr 8 w Opolu. Zajęcia prowadzili uczniowie technikum pod kierunkiem Pani Renaty Wołyńskiej. Uczestnicy warsztatów poznali podstawowe techniki wykonywania dekoracji z warzyw i owoców. Nabyte umiejętności Drużyna Odyseuszy zaprezentuje 29 marca 2014r. w Gdańsku, w ramach Ogólnopolskiego Finału Odysei Umysłu. Życzymy powodzenia.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2013
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 19, marzec 2014 09:10
Od tego roku kampania poszerzyła swój zakres o zdrowy styl życia. To doskonała okazja do zachęcenia uczniów, aby nie tylko zwracali uwagę na to, co jedzą, ale także zadbali o swoje zdrowie poprzez aktywność fizyczną, dobre nawyki, wysoką świadomość wpływu tych czynników na jakość życia.
Młodzież zauważa, że chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. W ostatnich latach można jednak zauważyć spadek spożycia chleba, a także coraz gorszą jakość pieczywa dostępnego na sklepowych półkach.
Tydzień Chleba na Zakwasie w Szkole 2012
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 19, marzec 2014 09:09
Jakiś czas temu pojawiła się moda na niejedzenie chleba. Panuje opinia, że pieczywo jest głównym winowajcą nadwagi i otyłości. Co ciekawe, spożycie pieczywa spada, podczas gdy ludzi otyłych przybywa…
Jak wynika z badań chleb- szczególnie bogaty w błonnik, razowy jest jednym z elementów zwalczających otyłość. Owszem, może tuczyć, gdy jest spożywany w nadmiarze, a do tego niewłaściwie dobrany (biały, pulchny). Jednak jedzenie chleba zmniejsza uczucie głodu, a tyjemy od tego, co kładziemy na chleb – tłuste wędliny, pasty, pasztety.
Tydzień Chleba na Zakwasie w Szkole 2011
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 19, marzec 2014 09:09
W jego obchodach znalazły się prezentacje dotyczące produkcji chleba, prelekcje na temat zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie, pokaz wykonania ciasta chlebowego, wystawa różnych zbóż, ziaren zbóż oraz produkowanych z nich mąk.
Największą popularnością cieszyła się oczywiście degustacja upieczonego przez młodzież klas gastronomicznych oraz gimnazjalistów chleba i bułek z różnymi dodatkami –pastami czy masełkami smakowymi. Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że dobre pieczywo nie potrzebuje żadnych dodatków.