Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Pierniczki bożonarodzeniowe – Marcina( 3 KU)

Składniki:
½kg margaryny
½ kg cukru
½ kg miodu
1 i ½ kg mąki
2 łyżeczki sody
4 jajka
2 łyżki kakao
3 przyprawy do piernika
¼ l mleka

Czytaj więcej:

Jak wykonać zakwas żytni krok po kroku?

Dzień 1.

Godzina 21:00.
Bierzemy szklane naczynie, w którym łączymy 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody (zdjęcie numer 1, krok 1). Najlepiej, aby woda miała temperaturę 37-40 stopni (zdjęcie numer 1, krok 2), czyli letnia, lecz nie za gorąca. Mieszamy dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik lub inne szklane naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Czytaj więcej:

Przepis na chleb

W związku z trwającym tygodniem żytniego chleba na zakwasie chciałam podzielić się z Wami przepisem na chleb, który piekę w domu.

Chleb na zakwasie ( z tej receptury w zależności od wielkości użytych blaszek, otrzymuję 2-3 chlebki. Składniki:
*mąka żytnia( żurkowa)- 250g ( szklanka)
* mąka pszenna 750 - 1 kg
*siemię lniane 125 g
*słonecznik łuskany 150 g
*otręby żytnie lub pszenne 150g
*drożdże 5g
*sól morska ( może być tradycyjna jeśli nie dysponujecie morską) – 2-3 łyżeczki
*woda – 1 l

Czytaj więcej: