Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Zakończenie projektu Erasmus +

Uroczyste zakończenie projektu „Międzynarodowe praktyki odpowiedzią na wyzwania rynku pracy” realizowane przez Zespół szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu w ramach sektora "Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+".
W dniu 01.12. odbyło się w naszej szkole uroczyste zakończenie projektu Erasmus +. Dzięki temu projektowi Unii Europejskiej grupa 33 uczniów mogła odbyć swoje praktyki zawodowe zagranicą, tym razem w Hiszpanii.

Czytaj więcej:

NASI HOTELARZE NA PRAKTYKACH ZAGRANICZNYCH W HISZPANII

Na przełomie września i października 2015 roku grupa 11 uczennic z opiekunem poleciała na praktyki do Hiszpanii, do malowniczego średniowiecznego miasteczka Sos del Rey Catolico leżącego u podnóża Pirenejów tuż przy granicy z Francją. Pełni obaw, ale też podekscytowani daleką egzotyczną podróżą ruszyliśmy w nieznane. Nasza grupa pracowała w miasteczku w hotelach i pensjonatach.

Czytaj więcej:

Praktyki w Hiszpanii

Minął już drugi tydzień praktyk. Wszyscy zadomowili się już w średniowiecznej miejscowości na przedgórzu Pirenejów. Zarówno miejscowość jak okolica są bardzo malownicze. Mieszkańcy miasteczka oraz pracodawcy to bardzo mili ludzie i zawsze z uśmiechem odpowiadają na nasze powitanie "Hola!". Zdążyliśmy już opanować kilka podstawowych zwrotów po hiszpańsku bo bez tego w codziennym życiu ani rusz. Wszyscy są zadowoleni ze swoich miejsc pracy, codziennie nabywają nowych umiejętności.

Czytaj więcej:

Uroczyste zakończenie projektu praktyk zagranicznych na Malcie i Cyprze.

W dniu 28.11. odbyło się w naszej szkole uroczyste zakończenie projektu „Zbieranie nowych doświadczeń zawodowych w luksusowych kurortach śródziemnomorskich” realizowanego w ramach projektu systemowego „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji i współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Czytaj więcej:

Praktykujemy na Malcie !

Od 20 września do 18 października br. nasza młodzież miała okazję po raz kolejny praktykować na Malcie. Mieszkaliśmy w miejscowości Cirkewwa, w czterogwiazdkowym hotelu Paradise Bay Resort. W każdym z czterech tygodni pobytu mieliśmy jedną wycieczkę. Oprócz wyspy Gozo, byliśmy w stolicy Malty- Valletcie, na wycieczce do wioski rybackiej Marsaxlokk oraz do Blue Grotto i Blue Lagoon.

Czytaj więcej:

Praktyki zawodowe na Cyprze-wspomnienia ze Słonecznej Wyspy


23 maja 2014 szesnaścioro uczniów z klas 2atg, 2btg, 2th, 2 tż/h i 3tż wraz z opiekunkami p. Ewą Leśniak oraz p. Martą Czocharą, a także z panią Dyrektor Bożeną Czapską-Czoch, która towarzyszyła nam w pierwszym tygodniu pobytu poleciało na Cypr odbywać praktyki zawodowe w hotelu Amathus Beach. Wylot był z Krakowa, a upał tego dnia tak nieziemski, że baliśmy się o los czekoladowych cukierków, które wieźliśmy ze sobą jako prezent z Polski. Na szczęście, jak okazało się po przylocie, przetrwały. Cypr również powitał nas cudowną pogodą – nie bez powodu jest zwany słoneczną wyspą. Jak dowiedzieliśmy się od jego mieszkańców, mają tam tylko 15 dni deszczowych w roku, a zimą najniższa temperatura to około 16°C. Pozazdrościć!

Czytaj więcej:

Nasi na Malcie po raz trzeci

Tym razem na praktykę zawodową pojechała grupa uczniów z klas : 2Tot, 2a i b Tg, 2Th i 2Tż. 16 uczestniczek projektu z opiekunkami w deszczową sobotę 17.05.2014 r. wyleciało na Maltę z Wrocławia, jak dowcipnie zaznaczył pilot po starcie , się wysuszyć. Jednak na przyjemność wygrzewania się w maltańskim słońcu musiały trochę poczekać, ponieważ bezchmurne niebo pokazało się dopiero po kilku dniach pobytu a praktyka zaczęła się już na drugi dzień po przylocie.

Czytaj więcej:

Zagraniczne praktyki na Malcie i Cyprze czekają na Was!

W maju i czerwcu dwie grupy „szczęśliwych wybrańców” polecą wraz z opiekunami na kolejne praktyki zagraniczne na Maltę i Cypr! Komisja Rekrutacyjna przeprowadziła proces rekrutacji zainteresowanych uczniów, którzy w sekretariacie szkoły złożyli stosowne dokumenty. Uczniowie musieli spełnić następujące warunki:

Czytaj więcej:

SLIEM MINN MALTA BIX-XEMX  POZDROWIENIA Z MALTY

Dotyczy realizacji Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie” Tytuł projektu: Dobre tradycje maltańskich hotelarzy i restauratorów naszym wzorem działania – Good traditions of Maltese hoteliers and restaurateurs our model of operations Numer projektu – 2012-1-PL1-LEO01-27802

Dzięki realizacji w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu projektu Leonardo da Vinci pod tytułem „Dobre tradycje maltańskich hotelarzy i restauratorów naszym wzorem działania” kolejna grupa uczniów szkół klas gastronomicznych i hotelarskich wyjechała na miesięczne praktyki zawodowe na Maltę. Praktykę odbywają w hotelach 3 i 4-ro gwiazdkowych(San Antonio, Santana, Dolmen, Suncres, Sunflower) oraz restauracjach(Villa Mare, Luzzu, Mirabelle). Mimo ciężkiej pracy(również dwuzmianowej) wszystkim dopisują humory. Pracodawcy doceniają umiejętności zawodowe praktykantów i powierzają im odpowiedzialne zadania.

Czytaj więcej:

PRAKTYKA ZAWODOWA NA MALCIE wrzesień - październik 2013r.

Dotyczy realizacji Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie” Tytuł projektu: Dobre tradycje maltańskich hotelarzy i restauratorów naszym wzorem działania – Good traditions of Maltese hoteliers and restaurateurs our model of operations Numer projektu – 2012-1-PL1-LEO01-27802

Drodzy Uczniowie! Rozpoczynamy nabór na praktykę zawodową na Malcie. Praktyki będą trwały cztery tygodnie – od ok. 10 września do 08 października 2013 r. i obejmą 20 osób. Miejscem stażu będą maltańskie hotele i restauracje, a cały cykl praktyk objęty jest tytułem: „Dobre tradycje maltańskich hotelarzy
i restauratorów naszym wzorem działania”. Praktyka skierowana jest do uczniów drugich i trzecich klas reprezentujących następujące zawody: technik hotelarstwa, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych.

Strona 1 z 2