Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

 

Kucharz
Innowacja: food pairing-sztuka łączenia smaków

Jeżeli uwielbiasz gotowanie, masz pomysły na niekonwencjonalne potrawy i marzysz o tworzeniu własnych przepisów kulinarnych. Powinieneś zastanowić się nad wyborem zawodu kucharza.

Jeżeli chcesz:

  • umiejętnie stosować zasady zdrowego żywienia w praktyce,
  • dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw,
  • przygotowywać potrawy i napoje w oparciu o receptury gastronomiczne,
  • stosować odpowiednie techniki przygotowania potraw,
  • układać menu,
  • przygotowywać potrawy dietetyczne i wegetariańskie,
  • tworzyć własne przepisy i potrawy kulinarne,
  • nadzorować przygotowanie potraw, ozdabiać je i podawać klientom,
  • posługiwać się profesjonalnymi narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu posiłków.

ZAPRASZAMY DO NAS

Absolwenci Szkoły Branżowej I stopnia nr 1 w Opolu kształcącej w zawodzie KUCHARZ znajdą pracę:

  • w kawiarniach, restauracjach oraz kuchniach hotelowych,
  • w pensjonatach i domach wczasowych,
  • w restauracjach na statkach dalekomorskich i promach,
  • w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych,
  • w stołówkach,
  • w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych.

 

 

Patron szkoły

CWAG Włącz duży kontrast