Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

II Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”

Dnia 15 kwietnia 2016r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu przeprowadzony został II Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”. Celem głównym przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz doskonalenie umiejętności praktycznych uczniów.

Uczestnicy Konkursu zobowiązani byli do sporządzenia regionalnego drugiego dania i prezentacji przed jury degustacyjnym, w skład którego weszli:
- Daniel Sielicki – przedstawiciel firmy RATIONAL sp. z o.o.,
- Marek Starzyński - Szef Kuchni Restauracji KREDENS w Opolu, właściciel Szkoły Gotowania w Opolu,
- Tomasz Karoń – Szef Kuchni w Centrum Rozrywki KUBATURA w Opolu.

Zmaganiom konkursowym przyglądali się również przedstawiciele Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Opolu, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oraz Krajowej Federacji Hodowli Drobiu i Producentów Jaj.

Z uwagi na duże zainteresowanie Konkursem, został on przeprowadzony w dwóch turach.

Do konkursu zgłosiło się 19 dwuosobowych zespołów uczniowskich ze szkół gastronomicznych województwa opolskiego (Opola, Namysłowa, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śląskiego, Olesna, Prudnika, Głubczyc, Brzegu i Strzelec Opolskich).

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Uczestnicy korzystali z produktów własnego chowu, pasieki czy ogródka. Dania prezentowane przez zespoły były różnorodne, pojawił się drób, dziczyzna, ryby, polędwice wieprzowe. Kilka zespołów wykorzystało do sporządzenia dania konkursowego „ modziki” czyli surowe tuszki młodych gołębi z własnej hodowli w gołębniku.

Wykorzystanie „modzików” docenił Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, który przyznał nagrodę specjalną dla Zespołu Szkół nr 1 z Kędzierzyna – Koźla za „Modziki z niespodzianką, z kompozycją kolorowych klusek i kapustą zasmażaną” przygotowane przez Sandrę Pelkę i Karolinę Janiszyn.

Pierwsze miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. Przygotowana przez Jakuba Piwowara i Michała Wróbla potrawa o tajemniczej nazwie „Dama spod leśnej krainy” zachwyciła jury. Zwycięski zespół odebrał z rąk dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Opolu - p. Radosława Jarosza nagrodę dla szkoły.

Drugie miejsce przypadło uczniom Zespołu Szkół Rolniczych w Namysłowie – „Schab w kapuście z konfiturą z czerwonej cebuli”. Do przygotowania dania wykorzystano m.in. produkty własne uczestniczek konkursu: miód z pasieki Agaty Zwolińskiej i czerwoną cebulę z ogrodów Aleksandry Rejak.

Trzecie miejsce zdobyła „Kaczka Tomasza” przygotowana przez Agatę Franię i Agatę Kręc z Publicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 1 w Opolu.

Specjalne wyróżnienie otrzymał zespół z Publicznego Technikum nr 2 w Opolu w składzie: Katarzyna Król i Łukasz Zych. Ich pomysł na konkursowe danie to „Filet z kaczki souse-vide z gruszkami w sosie z nalewki pigwowej. Do dekoracji uczniowie wykorzystali płatki kwiatów: storczyka i aksamitek.

Pan Jerzy Chłodnicki – skarbnik i członek zarządu Krajowej Federacji Hodowli Drobiu i Producentów Jaj postanowił wyróżnić drużynę, która jako jedyna wykorzystała mięso kurczaka przygotowując „Kwaszone udka”. Denis Fiedler i Rafał Choiński z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku zostali wyróżnieni za wyjątkowy smak oraz propagowanie mięsa kurczaka jako składnika pełnowartościowego.

Zwycięzcy Konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody.

Miejsce I – dwa zestawy noży o wartości 3000,00 zł każdy;

Miejsce II – dwa profesjonalne noże szefa kuchni;

Miejsce III – profesjonalny kurs carvingu.

Zwycięzcy otrzymali również drobne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.