Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Relacja z I Wojewódzkiego Konkursu REGIONALNE SMAKI

13 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz pierwszy zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Konkurs zgromadził poważne firmy sponsorskie i patronackie: firma RATIONAL, Kotyani, Elektro Serwis, Unilewer, Kreator Smaku. Merytoryczna opieke nad konkursem Stowarzyszenie Kucharzy Regionu Opolskiego.

 

Celem konkursu było:
1. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnych.
2. Promowanie produktów regionalnych.
3. Doskonalenie umiejętności praktycznych.
4. Podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz zacieśnienie współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej.

W konkursie uczestniczyło 12 szkół z terenu całego województwa: z Nysy, Kluczborka, Kędzierzyna-Koźla, Strzelec Opolskich, Brzegu, Gorzowa Śląskiego, Olesna, Prudnika i Opola.
Do konkurencji przystąpiło 20 dwuosobowych zespołów.
Uczniowie przygotowywali w ciągu 2 godzin regionalną przystawkę zimną lub gorącą na podstawie przygotowanej wcześniej receptury.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy.


I miejsce zdobyli uczniowie z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich- Ewa Andryszewska i Iwona Czok za sporzadzenie przystawki o nazwie ,,Piersi modzików z musem wątróbkowo-jabłkowym z sosem malinowym.

II miejsce Publiczne Technikum nr 2 z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Dawid Jarocki i Patryk Buchta - ,,Duszony comber z królika z plastrem wędzonego koziego sera oraz molekularną pianką z żurawiny“.

III miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku – Martin Bartoszonek – ,,Tatar z opolskiego pstrąga podawany w Carpaccio z buraków marynowany z sosem winegrette z jabłek i pomarańczy“. Przyznano również wyróżnienie dla Zespołu Szkół Zawodowych z Olesna dla Marty Czyrny i Doroty Kisteli za ,, Marynowaną polędwicę z dzika ze smażonymi jabłkami z nutą leśnej konfitury“.

Komisja konkursowa obradowała w składzie:

I etap – jury techniczne: Joanna Pater, Piotr Wasik (nauczyciele ZSZ nr 4).

II etap – jury degustacyjne: Paweł Pingot-prezes Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego Daniel Sielicki przedstawiciel firmy RATIONAL sp. z o.o. Michał Bałazy własciciel blogu ,,kreatorsmaku.tv“.

Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody.

I miejsce –profesjonalne noże, zaproszenie na Academię RATIONAL w Firmie Elektro Serwis w sali pokazowej oraz dwudniowy wyjazd do Akademii Knorr w Poznaniu.

II miejsce kurs carvingu, zaproszenie na Academię RATIONAL w Firmie Elektro Serwis w sali pokazowej oraz dwudniowy wyjazd do Akademii Knorr w Poznaniu.

III miejsce nagrody książkowe, zaproszenie na Academię RATIONAL w Firmie Elektro Serwis w sali pokazowej oraz dwudniowy wyjazd do Akademii Knorr w Poznaniu.

W trakcie konkursu odbyła się prezentacja działania wędzarki firmy Vario Smokera połączona z degustacją sera koziego który przygotowali uczniowie ZSZ nr 4 w Opolu wg tradycyjnej receptury.