VI Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 28, styczeń 2020 12:26
Szanowni uczestnicy i opiekunowie,
02 kwietnia 2020 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu odbędzie się VI Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”, którego tematem wiodącym jest ,, Ryba lokalnie”- danie zasadnicze z ryby. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych branży gastronomicznej. Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do dnia 20 marca 2020 r. zgodnie z przesłanymi do szkół informacjami (regulaminem i załącznikami).
Dziczyzna i dary lasu na talerzu czyli rozstrzygnięcie V edycji Regionalnych smaków!
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 25, marzec 2019 11:46
W dniu 19 marca 2019 r. do V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne Smaki” przystąpiło 15 drużyn z 8 szkół gastronomicznych województwa opolskiego. Szkoły, które podjęły się tego trudnego wyzwania i zgłosiły duety uczniów to: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
Dziczyznę podano!
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 13, marzec 2019 14:18
Zgłoszenia do V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne smaki” zostały zakończone. Z przyjemnością informujemy, że 19 marca br. w kulinarne szranki stanie 15 zespołów z 8 szkół Opolszczyzny. Będziemy gościć uczestników z następujących szkół: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie, Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, Zespół Szkół Budowlanych im Księcia Jerzego II Piasta w Brzegu oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Szykuje się smaczna rywalizacja na najlepsze danie z dziczyzny i darów lasu. Serdecznie zapraszamy!
Patronat honorowy Marszałka Województwa Opolskiego
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 24, styczeń 2019 10:58
Otrzymaliśmy informację, że V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Regionalne smaki" została po raz pierwszy w historii konkursu objęta patronatem Marszałka Województwa Opolskiego, a szkoła, której drużyna uzyska I miejsce w konkursie otrzyma Puchar Marszałka Województwa Opolskiego.
Ponadto konkurs został objęty patronatem honorowym: Prezydenta Miasta Opola, Opolskiego Kuratora Oświaty, Polskiego Związku Łowieckiego - Zarząd Okręgowy w Opolu oraz Lasów Państwowych – Nadleśnictwo Opole. Patronaty medialne uzyskaliśmy od: TVP3 Opole. Radia Opole, NTO oraz portalu gastrona.pl.
Rok Daniela. Dary lasu ... - w piątej edycji konkursu "Regionalne smaki" zagości dziczyzna i kulinarne leśne skarby!
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 15, styczeń 2019 08:20
W dniu 19 marca 2019 r. odbędzie się V edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Regionalne smaki”. Tym razem uczestnicy zmagań gastronomicznych będą przyrządzać danie główne do tematu wiodącego: „Rok Daniela. Dary lasu”. Głównym składnikiem dania będzie dziczyzna z dodatkiem grzybów, ziół lub owoców leśnych. Zaprosiliśmy już wszystkie szkoły ponadpodstawowe o kierunkach kształcenia w branży gastronomicznej z województwa opolskiego do uczestnictwa w konkursie. Czekamy również na Wasze zgłoszenia, drodzy uczniowie. Więcej informacji o przebiegu i warunkach uczestnictwa znajdziecie w regulaminie konkursu. Konkurs posiada bogatą oprawę, ciekawe propozycje wykładów i prezentacji a do zdobycia są cenne nagrody. „Regionalne smaki” są organizowane przez naszą szkołę oraz firmę RATIONAL AG. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym wielu szanowanych instytucji oraz mediów regionalnych i ogólnopolskich.
Nowoczesne gotowanie w ZSZ 4
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 21, marzec 2018 10:33
Wojewódzki konkurs kulinarny „Regionalne Smaki” dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz czwarty w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Tym razem w przededniu pierwszego dnia wiosny młodzi kucharze zmierzyli się z tematem „Wielkanocne danie w nowoczesnej odsłonie” a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich (i nie tylko) autorytetów kulinarnych. W tym roku konkurs został objęty honorowym patronatem Prezydenta Miasta Opola oraz Opolskiego Kuratora Oświaty.
IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki"
- Szczegóły
- Utworzono: sobota, 09, grudzień 2017 08:44
Harmonogram przebiegu IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Regionalne smaki”
III Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 07, kwiecień 2017 10:09
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Młodzi kucharze zmierzyli się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich autorytetów kulinarnych. „Konkurs ten doskonale wpisuje się swoją formułą w obchody 800 lecia Opola. Promuje bowiem tradycje regionalne, które tworząc tożsamość Ślązaków Opolskich budują ich przynależność narodową i gwarantują przetrwanie tradycji kulinarnej skrzętnie zachowywanej w rodzinnych annałach” – opowiada dyrektor ZSZ nr 4 Bożena Czapska - Czoch.
II Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Regionalne smaki”
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 18, kwiecień 2016 09:01
Dnia 15 kwietnia 2016r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu przeprowadzony został II Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Regionalne smaki”. Celem głównym przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz doskonalenie umiejętności praktycznych uczniów.
Relacja z I Wojewódzkiego Konkursu REGIONALNE SMAKI
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 21, kwiecień 2015 09:03
13 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz pierwszy zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“. Konkurs zgromadził poważne firmy sponsorskie i patronackie: firma RATIONAL, Kotyani, Elektro Serwis, Unilewer, Kreator Smaku. Merytoryczna opieke nad konkursem Stowarzyszenie Kucharzy Regionu Opolskiego.