Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Więcej informacji o Cookies. Czytaj więcej...

Biało-czerwone wypieki w ZSZ4!

 

W dniu 7 listopada 2018 r. odbył się w naszej szkole I Wojewódzki Konkurs Cukierniczy „Patriotyczny wypiek”. Organizatorzy czyli ZSZ nr 4 w Opolu oraz firma STOLLimpex zastrzegli w regulaminie między innymi, że do zmagań mogą przystąpić dwuosobowe zespoły ze wszystkich szkół naszego województwa o profilu gastronomicznym. Do pracy konkursowej należało użyć dowolnego gatunku sera oraz zastosować element poddany obróbce termicznej.

Firma STOLLimpex była też fundatorem nagród oraz oddała do dyspozycji uczestników konkursu produkty używane w cukiernictwie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Opola, Kuratorium Oświaty w Opolu oraz Izba Rzemieślnicza w Opolu. Patronaty medialne objęły: TVP 3 Opole, Radio Opole, NTO, 24opole.pl oraz gastrona.pl. Dodatkowo Izba Rzemieślnicza była jednym z fundatorów nagród rzeczowych dla miejsc I-III oraz wyróżnień. Konkurs nie odbyłby się bez sponsorów, którym serdecznie dziękujemy za wsparcie i pomoc w organizacji zmagań. Sponsorami byli: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Akademia Kulinarna Gold Apron, klubokawiarnia Laba, pracownia cukiernicza Bonbon, cukiernia Magosz oraz firma AZ Gastro. W konkursie wzięło udział 13 zespołów z 7 szkół gastronomicznych naszego regionu reprezentując Opole, Gorzów Śląski, Olesno, Nysę, Kluczbork, Prudnik oraz Strzelce Opolskie. Zwycięska para: Karolina Hojda i Kacper Sokołowski to uczniowie z ZSiPO Nysa. Ich deser nazywał się „Malinowe szaleństwo”. Drugie miejsce zajęli nasi uczniowie: Julia Stanik oraz Mirela Lubojańska przygotowane przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Joannę Pater i Alicję Świczewską-Koss. Uczennice wykonały deser o nazwie: „Kasztanka Piłsudskiego”. Trzecie miejsce na podium uzyskały Pola Blak i Bernadeta Mielnik z ZSR w Prudniku za "Deser z polskiego sadu". Jury przyznało aż trzy wyróżnienia dla duetów:

- Dagmara Rabenda i Anna Gajda z ZSZ nr 4 za deser "O mój rozmarynie..." – przygotowane przez nauczycieli Magdalenę Makos i Piotra Wasika,

- Natalia Buczkowska i Angelika Błaszczyk z ZSZ nr 4 w Opolu za pracę "Czerwone maki na Monte Casino zamiast rosy..."- przygotowane przez nauczyciela Piotra Wasika,

- oraz Mariia Lenko i Oleksandra Rychkova z ZSP nr 1 w Kluczborku za "Miętowy mus z białej czekolady i sera na owocowym czerwonym puree.

Wszyscy wymienieni otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów oraz Izbę Rzemieślniczą w Opolu. Zwycięska para uczniów z Nysy otrzymała dodatkowo voucher na udział w warsztatach cukierniczych Kazimierza Targowskiego a miejsca I-III zaproszenie na warsztaty do Mikołowa. W trakcie zmagań uczestników odbyły się pokazy cukiernicze w wykonaniu Kazimierza Targowskiego, członków PASK (Marka Starzyńskiego, Łukasza Marenina i Aleksandra Czyża) oraz francuskiego mistrza cukiernictwa Thierry’ego Ayel’a. Wykład o cukrze wygłosił nauczyciel branży gastronomicznej – Piotr Wasik. Podczas pokazów oraz wykładu byli obecni zaproszeni uczniowie ostatnich klas PSP nr 10, 14 oraz 33 z Opola. Uczniowie uczestniczący w konkursie oraz ich opiekunowie mogli posilić się pierogami wykonanymi przez uczniów naszej szkoły z regionalnych produktów podarowanych przez OSM Olesno (twaróg, kefir, masło, śmietana) oraz spróbować pysznego ciasta ufundowanego przez cukiernię Magosz. Wszystkim serdecznie dziękujemy i zapraszamy na kolejną edycję! Zapraszamy też do obejrzenia szerszej relacji fotograficznej na szkolną stronę Facebook:

https://www.facebook.com/zsz4Opole/

Linki do relacjimediów:

http://radio.opole.pl/100,257274,patriotyzm-na-talerzu-mlodziez-przygotowala-wypi

https://opole.tvp.pl/39796931/opolskie-o-poranku-5-listopada-2018

https://nto.pl/patriotyczny-wypiek-karolina-hojda-i-kacper-sokolowski-z-nysy-wygrali-i-wojewodzki-konkurs-cukierniczy-w-opolu/ar/13648193

https://opole.tvp.pl/39847426/7-listopada-2018

CWAG Włącz duży kontrast