Centrum Współpracy Polska-Chiny- Instytut Konfucjusza , Politechnika Opolska
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 24, marzec 2014 11:21
Misją instytutu jest promowanie języka i kultury chińskiej nie tylko wśród studentów uczelni ,ale całej społeczności regionu, a głównym celem stworzenie i poszerzanie więzów akademickich, gospodarczych i kulturalnych pomiędzy Polską , a Chinami.
Warsztaty kulinarne dla studentów
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 24, marzec 2014 11:20
15 stycznia 2013 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla studentów Politechniki Opolskiej i jednocześnie uczestników kursu języka chińskiego. Nieśmiertelne pierogi i jajka z pomidorami na słodko smakowały wszystkim, choć proces przygotowywania tych ostatnich wywoływał zdziwienie na wielu twarzach. Również i tym razem warsztatyodbyły się w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły.
Warsztaty kulinarne
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 24, marzec 2014 11:16
17 grudnia 2012 r. Tym razem w ramach tego samego projektu, udział w warsztatach wzięli nasi uczniowie z klasy Ib technikum żywienia i usług gastronomicznych. Natomiast lektorki instytutu miały okazję nauczyć się od naszych uczniów klasy II technikum żywienia i gospodarstwa domowego pieczenia kruchych ciastek, pierników, babek i murzynków. Najbardziej spodobało im się wykrawanie ciastek.
Warsztaty kulinarne "Zasmakuj w Chinach"
- Szczegóły
- Utworzono: niedziela, 02, marzec 2014 09:45
15 grudnia 2012 r. Wspólnie z Instytutem Konfucjusza na terenie naszej szkoły zostały zorganizowane warsztaty kulinarne pn. "Zasmakuj w Chinach". Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, chętnych do wzięcia udziału okazało się więcej niż miejsc. Gotowanie chińskich potraw odbyło się pod czujnym okiem lektorów instytutu: Tingting, Yu Juan, ZhouHongling oraz gości z Uniwersytetu Opolskiego: Cheng Yumin i Lou Da, a uczącymi się byli Opolanie. Wspólnie przygotowali pięć potraw: zupę geda tang, wołowinę z zieloną papryką, kurczaka kungpao, xi hongshichaoji dan (czyli jajka z pomidorami na słodko) oraz pierogi.
Kulinarny zawrót głowy
- Szczegóły
- Utworzono: sobota, 01, marzec 2014 09:40
19 kwietnia 2012 r. po raz pierwszy w murach naszej szkoły gościliśmy pracowników Instytut Konfucjusza w Opolu: Martę Tworek, Tingting i Yu Juan oraz Yu Min Cheng z Uniwersytetu Opolskiego, którzy wzięli udział w naszym projekcie "Kuchnia Wszechnarodów" , w ramach współpracy z uczelniami partnerskimi z Czech i Niemiec. Lektorki języka chińskiego uczyły się od naszych uczniów lepienia klusek śląskich, przyglądały się przygotowywaniu potraw kuchni niemieckiej i czeskiej, a następnie pokazywały jak przygotować kilka tradycyjnych potraw chińskich. Było to pierwsze takie spotkanie w ramach podpisania porozumienia współpracy z Politechnika Opolską , przy której działa Instytut ale na pewno nie ostatnie.